Залози на голф

В тази статия ще научим какво представлява тенденцията за подобряване на резултатите. И още – как се проявява тенденцията към по-добри резултати и как се отразява на правенето на залози на голф? За това ще ни помогне авторът Браян Никълсън.

Припомняме, че турнирът Tour Championship на терена на клуб East Lake е последното състезание за дълъг сезон. В него най-продуктивните голфъри в света претендират за големи парични награди. С развитието на играта голф форматът на плейофите за FedEx Cup постоянно се променя. Комисарят на PGA Tour Джей Монахан и неговите наследници постоянно правят корекции.

С въвеждането на новия LIV Golf Tour правилата за плейофите на FedEx Cup се промениха. Така. през 2022 г. победителят във всеки редовен сезон на PGA Tour печели 500 точки за FedEx Cup и напредва към FedEx Cup Playoff Series, който включва последните три събития от сезона във формат на постепенно премахване.

Първи PGA тур Топ 125 квалификации – WGC-FedEx St. Jude Invitational. След него първите 70 голфъри преминават към турнира BMW Championship, който определя първите 30 играчи в класацията. Те ще отидат на турнира Tour Championship в East Lake Golf Club. Там голфърите ще имат шанса да спечелят големи парични награди и желания трофей, Купата на FedEx. В плейофните серии очаквайте много ходове и промени в класирането.

Парична награда и формат на купата на FedEx

Паричната награда за купата на FedEx за най-резултатния победител в турнира Tour Championship в East Lake Golf Club в момента е 18 милиона долара. В първите два турнира от серията плейофи броят на точките след редовните турнири се учетворява. Всеки играч все още има шанс да спечели на финала. Но общият награден фонд, за който се борят голфърите, е 75 милиона щатски долара.

Tour Championship е състезание по удари с хендикап. В класацията с предимство са най-резултатните голфъри от последния етап на сезона. Припомняме, че първият играч в рейтинга започва с резултат -10, вторият – с резултат -8, третият – с резултат -7, четвъртият – с резултат -6, петият – с резултат -5. Но играчите, класирани от 6 до 10, започват турнира с резултат -4, от 11 до 15 – с резултат -3 и т.н. В същото време последните класирани играчи (26-ти до 30-ти) започват с нулев резултат, което означава, че са в много неизгодна позиция.

Голфърите, които завършат на първите пет места в класацията на Tour Championship, получават значително предимство пред останалите участници. Изглежда като стария формат на плейофите за купата на FedEx, при който петимата най-добри голфъри имаха гарантиран шанс за купата на FedEx, ако спечелят турнира.

Каква е възходящата тенденция в плейофите за FedEx Cup и голф залаганията?

Книгата Angles & Edges, Trends and Benefits описва тенденцията към по-добри резултати при голф залаганията. Това е важна променлива, която трябва да имате предвид, когато определяте печеливша стратегия за залагане на голф. Може да се използва променлива, която е подобна на прогресивния характер на плейофите за FedEx Cup. Така можете да се опитате да предвидите по-точно резултатите. Но краят на сезона с тенденция към по-добри резултати вероятно ще даде плод в голф клуба East Lake, първоначално проектиран от Доналд Рос.

Тенденцията към по-добри резултати при голф залаганията е различна от текущите резултати. В крайна сметка играчите показват тенденция на развитие в правилната посока спрямо текущите точки или места в крайното класиране. Тази тенденция има висока прогнозна стойност и ви позволява да идентифицирате играчи, които остават незабелязани и чиито котировки са надценени.

Например, да кажем, че играч постига T40 – 24 – 18. Той също води скорошно състезание, след като е изиграл 54 дупки. Той обаче има слаб резултат в последния кръг поради стреса от играта в последната група. По този начин коефициент, определен само на базата на данни за местата в крайното класиране, може да не отразява истинската вероятност за победа на въпросния голфър. Взети са предвид текущите резултати. Ако на теория този играч на голф завърши четвърти през последната трета седмица, тогава шансовете му за турнира следващата седмица може да паднат с 40%.

Pinnacle обича да анализира данни. По-умелзалагащите на голф ще се опитат да преценят тенденциите в представянето, за да спечелят предимство в залаганията на плейофите на FedEx Cup. И така, за правене на залози на плейофите, букмейкърът разполага с три отделни турнира. Котировките за залагане на финален голф ще описват представянето на играча и статистиката на играта на игрището. Те обаче няма непременно да отразяват или подчертават играчи, които показват признаци на значително подобрение на представянето, както в примера по-горе. Залагащите могат да се възползват от залагането на FedEx Cup или Tour Championship по-специално.

За да разгледаме по-задълбочено възходящата тенденция, трябва да разгледаме играчите, чието представяне и резултати са се подобрили в близкото минало. Трябва да анализираме по-подробно основните статистики, както и да проследим точките на играчите в отделните кръгове. Също така се препоръчва да се гледат статистики и ключови индикатори, като например броя птици на рунд или броя на спечелените удари.

Също така трябва да намерите играчи, които се справят добре, но не във всичките четири кръга в една и съща седмица. Тогава трябва да се запита защо това се случва. Тенденциите могат да разкрият играчи, които се представят по най-добрия си начин в три рунда и не са във форма в последния. Те също така показват голфъри, които редовно се представят добре, имат добри шансове за успех в състезанието и след това играят по-зле в събота или неделя. По този начин можете също да идентифицирате голфъри, които играят слабо в началото.

Tour Championship в East Lake Golf Club в Атланта

East Lake Course е игрище за играчи, които са добри в тийнинга и могат да задържат топката в игра. Това е гъсто оградено с дървета голф игрище. Има засада от висока бермудска трева и бермудска трева. В него темпото на играта обикновено се повишава. Няма много грапавини около зелените. Повърхността обаче има силен наклон надолу, което е отличителна черта на Доналд Рос.

Може би експертите ще дадат няколко съвета за това кой може да успее в плейофната серия. Можете да направите това, като разгледате класациите на последните турнири Wyndham Championship и Rocket Mortgage Classic. Тези два турнира предхождат серията плейофи за купата на FedEx и двете игрища в голф клубовете Седжфийлд и Детройт са проектирани от Доналд Рос.

Букмейкърът изброява някои от критериите, необходими, за да бъдете успешни в Tour Championship в East Lake. Тези данни, заедно с броя на спечелените хитове, могат да се използват за определяне на потенциални победители в Tour Championship. Можете също така да стесните броя на претендентите за купата на FedEx и придружаващата я парична награда.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top