Видове футболни залози

В днешни дни, можете да залагате на почти всичко, което се случва във футбола.

Голове, корнери, картони, точен резултат, първи голмайстор, играч да отбележи хеттрик, да бъде сменен, да заиграе в друг клуб в следващите шест месеца… и стотици други.

Много от тези пазари обаче имат големи маржове на печалба, което ги прави изключително трудни за извличане на печалба. В тази статия ще се опитаме да обясним основните видове залози и в кои от тях си заслужава да се залага и в кои не.

Залози за мача

Най-стандартният вид пазар, който е и сред най-препоръчителните за залози. Трябва да изберете между „Победа за домакина“, „Равенство“ и „Победа за госта“. Прието е домакина да се обозначава със знак „“1“, госта с „2“, а равенството с „Х“. Повечето големи букмейкъри имат марж на печалба между 5% и 10% на тези пазари. Можете да използвате и еквивалентните пазари в борсата за залози на Betfair, където няма марж на печалба, но пък ще трябва да платите 2-5% комисионна върху печалбите си.

Голове

Има няколко различни пазара, свързани с головете. Основният пазар е Под/Над 2,5 гола. Най-просто казано, ако заложите за Под 2,5 гола, трябва да се надявате в мача да има 0,1 или 2 гола, а при Над 2,5 гола се търсят 3 или повече попадения. Маржът на печалба, както и при повечето други пазари със само два възможни изхода, варира между 5-8%. Букмейкърите предлагат и разновидности като Под/Над 1,5 гола, Под/Над 3,5 гола и т.н. „Общо голове“ е друг пазар, който понякога е изгоден за залози. Обикновено ще можете да прогнозирате броя на головете в различни категории: 0-1, 2-3, 4-5 и 6+.

Точен резултат

Името на залога го обяснява достатъчно добре. Важно е да се помни, че пазарът е само за редовните 90 минути. Ако заложите за победа на домакина с 1:0 в мач за купата и резултатът е 0:0 след 90 минути, то вашият залог е губещ, дори и в продълженията наистина да стане 1:0. Това правило важи и за всички останали пазари, освен ако изрично не е обявено друго.

Това е пазар, който е препоръчително да избягвате, защото в него букмейкърите имат висока норма на печалба и е доста труден за прогнозиране.

Повечето букмейкъри предлагат и скоркаст пазар, в който трябва да познаете точния резултат и първия голмайстор. Коефициентите са много големи, но пък и трудността на прогнозата става още по-трудна.

Резултат от първо полувреме – Първо Полувреме/Краен Резултат

Залозите за резултат от първото полувреме са същите като залозите за краен изход, само че се гледат единствено първите 45 минути. Понякога се появяват тенденции, от които могат да се направят стойностни залози. Например, когато един отбор не вкарва и допуска много голове може да прави много равенства на полувремето. На някои треньори пък тактическите им приоми са отборите им да започнат да играят по-агресивно през второто полувреме. Букитата често не съставят коефициентите за този пазар ръчно, а използват компютърни програми, което означава, че не отчитат тези фактори и може да се извлече стойност от залозите на полувреме.

Първо Полувреме/Краен Резултат залозите представляват прогноза както за крайния изход от първото полувреме, така и за крайния изход от целия мач. Тоест, 2/1 залогът означава, че в края на първото полувреме ще води госта, а през второто домакините ще направят обрат и ще спечелят мача. Букмейкърите често слагат над 20% марж на печалба заради многото възможни изходи, което прави този пазар крайно неизгоден за залози.

Първи голмайстор/Голмайстор по всяко време

Два съвсем различни пазара по отношение на стойността. Залозите за първи голмайстор като цяло е добре да бъдат избягвани. Въвеждането на залози за голмайстор по всяко време от доста букмейкъри в последните години подобри нещата до известна степен. Залозите за голмайстор по всяко време трябва да бъдат обмисляни само когато играчът е отбелязвал голове в приличен процент от мачовете досега. Също така, колкото повече голове се очакват в мача, толкова е по-голям шансът и вашият човек да се разпише.

Да победи на нула

Това е вариация на пазара за точен резултат, която се предлага от някои букмейкъри, като например Bet365. Залагате отборът да спечели, а противникът му да не отбележи гол. Има резон да се използва при отбори с ниски коефициенти, които са стабилни в защита, или може би срещу отбор, който не вкарва много голове или има проблеми с контузии в предни позиции. Още един пазар, в който коефициентите обикновено са компютърно генерирани и от време на време се появяват залози със стойност.

Равенство няма залог

Draw No Bet залозите са интересна иновация в света на букмейкърите от последните години. При тях залагате за единия отбор и премахвате риска от равенство. Ако срещата завърши с реми, залогът ви се връща. Този пазар е най-добре да се използва, когато единият отбор е по-добър и има предимство, но обича да прави равенства. Също така и когато залагате в първенство с голям процент на Х-овете, като например френската лига.

Азиатски хендикап (АХ)

Пазар, който предизвиква голямо объркване при аматьорите в залозите, но често предлага много добра стойност. Нарича се „азиатски хендикап“, защото е най-предпочитаната форма на залагания в този континент. Маржът на печалба е много по-нисък в сравнение с повечето от останалите пазари.

Най-простият вид азиатски хендикап е точно като залога с опцията „Равенство няма залог“. Двата отбора ще се появят с +0 до своето име и важат същите правила като гореописания залог.

Друг вид азиатски хендикап +1 или -1. Залозите с АХ -1 са залози за победа с повече от един гол разлика. Ако победата е с точно един гол, залогът се връща.

Залогът с АХ -1,5 е същият като -1 залога, само че нямате застраховка при равенство. Ако победата е с един гол разлика, просто губите залога си.

Малко по-сложен е азиатския хендикап с четвъртинки (-0,25, +0.25, -0.75, +0.75, -1,25, +1,25 и т.н.). Този вид азиатски хендикап представлява комбинация от два отделни залога. Например, азиатският хендикап -1,25 е комбинация от хендикапите -1 и -1,5. Изглежда сложно, но всъщност не е. Половината залог е за победа на Отбор А с -1 хендикап, а другата половина е за победа на същия отбор с -1,5 хендикап. Какво ще се случи, ако заложите 10 лв. за победа на Отбор А с АХ -1,25:

Отбор А спечели с два или повече гола – двете половини на залога са печеливши
Отбор А спечели с един гол разлика – губите 5 лв. (получавате парите си обратно за половинката с -1 АХ, но губите изцяло половината с -1,5 Х)
Отбор А не спечели – губите целия си залог

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top